other advert

Thursday, June 27, 2013

Good News To Share..

Just a simple post..
just nak share a good news that i'm pregnant.. yesss.. i'm already pregnant..
da masuk 14 weeks..alhamdulillah...tak lame lagi Iman & Insyirah akan dapat adik.
Tapi biasa la. 1 thing yang tak dapat dielak.. morning sickness.. OMG!!! sampai la.. tak tahu nak makan ape.kadang2 ok. kadang tak ok. penat.. asyik muntah je. ape pun doakan kami selamat. permudahkan segalanye.. Ameen!!! C ya next entry..

Monday, March 25, 2013

Assalamualikum.. hai all readers out there..
sori very..very.. sori..
sebab da lame biorkan blog ni bersawang..huhuhu.. bukan sengaja tapi.. a bit bizi..baaaaaaanyak sangat gamba-gamba yang Lea akan upload nnt sebba da beratur panjang tuh.. kek da bayak di tempah tapi xde mase nak upload.. so tuuunguu yea...peace adios..chaw chin chow...

Friday, June 22, 2012

Cake Eksperimen

Tgh ber'eksperimen'..BUTTER CAKE WITH WALNUT PRALINE TOPPING...tunggu...... :)

Tuesday, May 29, 2012

RV Kek Kak Joshpina

Oder Dari kak Josh untuk birthday anak-anaknya..sambut sekali.
 Red velvet Cake
Filing and Frosting With  Special Cream Cheese
9'
 tq kak..
Kak Josh antara customer yang selalu order dengan Lia.

Order Dari Nik


 
Russian Black and White
1 Resepi (2kg ++)
Edible Image

Russian Black and White Cake (RBW)


 Introducing Our New Cake..

Diberi nama Russian Black and White
 Keratan rentas
Nyummeh..

Kelas Kek Hantaran

Alhamdulillah... dapat jugak lia attend klas Kak Rani ni. ape pun memang kena banyakkan praktis lagi.kla ni bt kat Sg. Buloh kat .MySugarklas..ok enjoy da picca

 







Friday, April 6, 2012

Chill Oreo Cheese Cake


Chill Oreo Cheese Cake
Bahan A (untuk Base)
·         120gm biskut oreo (original flav.) - buang/ketepikan creamnya dan hancurkan
·         70gm butter – dicairkan
Bahan B (untuk Filling)
  • 250gm (8oz) Philadephia cream cheese - dilembutkan pada suhu bilik
  • 200gm whipping cream - thickened cream pun boleh guna
  • 70gm gula kastor (1/3 cup)
  • 1.5 sudukecil esen vanilla dalam bentuk serbuk putih - sy guna yg liquid punya
  • 1 sudu besar gelatine dilarutkan secara 'double-boil' dgn 30ml air
  • 40ml jus lemon – lebih kurang 2 sudu.
  • 5 - 10 keping biskut oreo (tak perlu buang krimnya) dipatah-patahkan
Cara Buat:

1. campurkan mentega cair ke dalam biskut oreo yang dihancurkan - gaul mesra kemudian ditekan-tekan padat ke dalam loyang 7 inci (sy guna loyang 8 inci) yang telah dilapik dengan aluminium foil. simpan di dalam peti sejuk seketika.

2. di dalam bekas sederhana besar, putar whipping cream pada hadlaju yang perlahan ( jangan terlebih putar speed laju) sehingga 'stiff-peak' sedikit. kemudian simpam di dalam peti sejuk.

3. di dalam bekas yg besar, putar cream cheese bersama gula kastor sehingga mesra dan lembut, masukkan jus lemon, gelatine cair dan serbuk vanilla...putar lagi hingga sebati.

4. campurkan whipping cream tadi ke dalam adunan cream cheese dan masukkan biskut oreo yang dipatah-patahkan tadi. tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan.

5. sejukkan/freezerkan adunan cheese cake tadi di dalam peti sejuk selama lebih kurang 4 jam, atau hingga benar2 sejuk dan keras. kemudian boleh dihidangkan.

*** untuk hiasan di atas boleh dihiaskan dengan serbuk biskut oreo atau biskut oreo itu sendiri.
SELAMAT MENCUBA… 

Saturday, March 24, 2012